Crama-S.E.R.V.E-Ceptura-Dealu-Mare-degustare-de-vinuri-turim-oenologic-turism-viticol-picnic-la-crama-obiective-turistice-Prahova-Romania

Turismul oenologic sau viticol este in plina dezvoltare in Romania, iar zona viticola Dealu Mare are cea mai mare concentratie de crame de la noi din tara, astfel ca, atunci când am vizitat obiectivele istorico-turistice din județele Prahova și Buzău, am inclus in traseele noastre si vizita la o crama. Am vizitat in zona Dealu Mare mai multe crame, adaugandu-le la traseele noastre spre Tabara de Sculptura Naeni si Crucea Megalitica a ManafuluiBiserica Dintr-o Piatra si mormantul tracic alaturat, Conacul Bellu, Tabara de Sculptura CiolanuCrama Muzeu 1777Biserica Cetate BraduManastirea ApostolacheManastirea VarbilaVulcanii Noroiosi, obiectivele turistice din Buzauobiectivele turistice din Ploiesti, s.am.d.

Astăzi, producătorii de vin din Romania oferă pe langa tururile de prezentare ale viilor și cramelor proprii și posibilitatea de cazare, de a face doar un picnic in vie sau de a lua un prânz gourmet cu degustare de vinuri. In felul acesta, pe langa rolul pe care îl au in dezvoltarea sectorului vinicol românesc, cramele contribuie și la dezvoltarea turismului din Romania.

O astfel de crama este SERVE sau Societe Euro-Roumaine des Vins d’Excellence. SERVE este o crama pe care trebuie neaparat sa o vizitati atunci când ajungeți in zona viticola Dealu Mare. Aflată in Ceptura, este o crama de referință, fiind și prima cramă cu capital străin din România postcomunistă, o crama – pionier, ce a pornit acțiunea de renaștere a vinului românesc. Încă din denumirea sa, Crama SERVE ne transmite ca o companie serioasă, care este definirea misiunii sale- și anume sa creeze vinuri de excelenta. Iar acest lucru nu este doar o promisiune fără fundament, Crama SERVE având la activ peste 160 de medalii internaționale câștigate cu vinurile sale.

Sunt convins ca după ce o sa vizitati Crama SERVE si o sa aflați lucruri interesante despre lumea complexa a vinului, despre efortul depus pentru crearea acestor vinuri, despre tradiția si povestea interesanta a fondatorilor acestei crame, o sa apreciați altfel vinurile in general, iar pe cele ale Cramei SERVE in mod special.

Crama SERVE este înrudită cu Domaine Peraldi- o crama faimoasa din Insula Corsica. Cu experiența in producerea vinurilor in Corsica, dar și din deținerea in trecut a celebrului producător de sampanie Piper Heidsieck, Contele Guy Tyrel de Poix a venit în România la începutul anilor ‘90, cu dorința de a înființa aici o cramă de vinuri. A vizitat toate podgoriile importante din România, până s-a stabilit în Dealu Mare. La început au creat vinuri proprii din viile lucrate în arendă, până când au început să cumpere propriile vii și să creeze vinuri excepționale. Parcelele au fost alese cu grijă, în funcție de orientarea lor și de sol.

Contele Guy Tyrel de Poix s-a luptat in toți acești ani sa pună Romania pe harta mondiala a vinului de calitate, dar și sa educe gusturile romanilor. In acest timp s-a căsătorit cu o românca, Mihaela Tyrel de Poix, care a participat întru totul la punerea bazelor a tot ce înseamna SERVE. După ani de realizări, dar din păcate prea devreme, la doar 56 de ani, Guy de Poix părăsește meleagurile mioritice și merge sa facă vinuri de calitate in Rai. A lăsat in urma o moștenire importantă, vinuri de prestigiu cu peste 160 de premii internaționale, singurul vin din Fetească Neagră cu 90 puncte Parker (Cuvee Guy de Poix), 2 vinuri in Top 10 Romania realizat de Gault & Millau ( pe locul 6 Cuvee Guy de Poix din 2015 și pe locul 7 Cuvee Charlotte din 2012). Crama SERVE a fost primul producător din România care a ieșit pe piață cu un vin rose vinificat în sec, in anul 1995, a urmat primul asamablaj între un soi românesc și unul internațional, respectiv Feteasca Alba și Sauvignon Blanc, iar mai apoi primul Cuvee în anul 1999.

Crama SERVE a numit o gama de vinuri Rezerva Contelui, evident cu referire la titlul nobiliar al contelui Guy Tyrel de Poix, iar alte vinuri produse la SERVE sunt dedicate membrilor familiei lui Guy.
Denumirea de « cuvee » care definește un vas unic îmbuteliat integral într-o singură etapă, a fost asociată de SERVE cu vinuri unice, create după « chipul si asemănarea » membrilor familiei. Cuvee Guy de Poix este o Fetească Neagră 100%, un omagiu adus la adresa fondatorului-fiind de altfel și soiul care l-a determinat pe Guy să pornească afacerea în Dealu Mare. Cuvee Amaury poartă numele băiatului cel mic. Cuvee Charlotte – este un nume dat după fața cea mare si de altfel primul asamblaj de o calitate superioara vinificat în România. Cuvee Guillaume – este un nume dat după băiatul cel mare. Cuvee Clemence- este un nume dat după fata cea mică, iar Cuvee Alexandru/Cuvee Pacs (Paul-Alexandru)/Cuvee Sissi/Cuvee Lysandre si Cuvee Maxence– nume date după numele nepoților.

Doamna Mihaela De Poix este cea care a rămas să ducă visul lor mai departe, alături de marele oenolog Aurel Rotărescu, cel care le-a fost aproape încă din anii 90’, vinificând cu multă pasiune, dragoste și dăruire vinurile SERVE.

Deși puteau sa producă mai mult vin, cei de la Crama SERVE s-au rezumat la o suprafața cultivata mai mică, care sa producă vinuri de excelenta, rămânând “cea mai mare cramă, dintre cele mici”, cu o suprafața de 66 ha doar in podgoria Dealu Mare. Au încercat ceva și in Podgoria Babadag, dar vinul nu s-a ridicat la standardele lor si au renunțat… In prezent strugurii Pinot Noir au alocată cea mai mare suprafața, iar pe alb – strugurii Sauvignon Blanc.
De remarcat la Crama SERVE este  faptul că in anii 2000 și-au creat propria pepinieră, pentru a-și planta propriile vițe de vie.

Cuvee Charlotte este un vin pe care l-am încercat de câteva ori, încă de când a apărut pe piață, un vin special care s-a menținut în clasamentul vinurilor bune în toți acești zeci de ani, care m-a fermecat și cu care am asociat mereu Crama SERVE. Am remarcat bineînțeles și vinurile din Gama Terra Romana, gamă care exprimă perfect Terroir-ul românesc, vinuri adresate in special zonei Horeca, însa am apreciat mereu și vinurile Cramei  SERVE dedicate zonei Retail- vinuri corecte, cu care nu am dat greș niciodată.

In ziua in care voiam sa vizitam Crama SERVE am găsit disponibil doar dacă ne alăturam unui grup mai mare, care venea cu autocarul din Bucuresti. Voiam sa alegem alt pachet de degustare, dar a trebuit sa mergem pe pachetul ales de grup. Am prins o sâmbătă însorita, iar degustarea am făcut-o la exterior, sub glicină, unde gazda noastra Georgiana ne-a povestit cu pasiune despre vin și despre istoria Cramei SERVE. Am aflat si ca aici se organizează sesiuni de “Blendig Party”- unde vizitatorii își fac un cupaj din 3 vinuri și apoi se fac concursuri si se desemneaza cel mai bun „oenolog”. Crama SERVE organizează și picnicuri cu degustare la cramă și în vie, punând la dispoziție vizitatorilor casuța de lemn cu o bucatarie dotată complet, plus curtea unde se află si grătarul.

Pe lângă partea exterioară, Crama  SERVE are și două locuri interioare pentru degustări. Unul din spatiile de degustare este chiar aici, în căbănuța de lângă terasa unde am stat noi. Camera principala de degustare este un sanctuar dedicat vinului, cu pereți plini de poze gastronomice, cu informații despre zonele viticole din România și despre asocierea mâncărurilor cu vinul, s.a.m.d.

O alta zona de degustare este chiar langa crama si are un geam ce ofera o priveliste inspre incaperea in care se tin butoaiele cu vin.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Grupul caruia ne-am alăturat a fost destul de variat, tineri amestecati cu oameni mai in varsta, unii au venit in grup, alții au venit singuri, ca sa socializeze sau sa-si găsească perechea. Dupa al treilea pahar si dupa ce atmosfera s-a mai incalzit, trei domni mai in vârsta, care veniseră aici după ce sotiile lor le-au achiziționat biletele de pe internet, si-au etalat repertoriul de glume de profil: “Stiti de ce face vinul floare doamna”? Nu pentru ca nu are alcool suficient, ci pentru ca nu e băut…hi,hi.

Pentru vizitarea cramei trebuie să te programezi la unul dintre numerele de telefon de pe site: https://serve.ro/

Daca vreti sa vedeti de sus Ceptura si viile ce impanzesc toata zona, va recomand sa tineti drumul inainte, lasand pe stanga Crama SERVE, pana la Manastirea Ceptura, sau sa faceti un tur-circuit pe la Bozieni, Malu Rosu, Soimesti.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti si alte obiective interesante pe harta de pe taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *